Over Puijkfruit

Het begon allemaal in de jaren ’70, toen Jo van Wijngaarden naast zijn werk als metselaar, in de zomer aardbeien en bramen verbouwde. In deze tijd was de teelt van aardbeien erg extensief en werd vaker gedaan naast de normale werkzaamheden. Destijds waren er veel kleine bedrijfjes die hun fruit naar de veilingen toe brachten, je kon hier een leuk zakcentje mee verdienen. Het was echter niet alleen werk maar vooral ook hobby.Na een onderbreking van twee jaar was het zover, een nieuwe start met het kleinfruit. De kans deed zich voor, een stuk grond kwam in de buurt te koop en dit werd in 1989 aangekocht. Hier moest het allemaal gaan gebeuren. In eerste instantie bestond het grootste gedeelte uit aardbeienteelt, onder plastic. Hierna verschoof de aandacht meer naar bramen, frambozen en rode bessen.

In 2007 werd een nieuw perceel ingeplant, ditmaal geheel met rode bessen. Tevens werden de koelingsfaciliteiten uitgebreid. Hierdoor was het mogelijk de gehele productie te kunnen bewaren in koelcellen. Door de groeiende vraag naar zoete kersen werd ook begonnen met de teelt hiervan. Met andere lokale telers met dezelfde visie is besloten tot een samenwerking. Het is zonde om zulke goede producten niet lokaal op de markt te brengen, wij willen onze mooie producten graag in de streek houden. Wij staan voor eerlijke, lokale producten tegen een goede prijs en uiteraard houden we hierbij rekening met het milieu.

Begin jaren ’90 werd ook begonnen met lange bewaring van rode bessen. Deze bessen werden voor lange tijd bewaard in de koelcel, om zo de afzettermijn te vergroten.

Naast aardbeien en bramen werden er later ook frambozen geteeld door Jo, dit ging zo door tot zijn pensioen, toen hij ermee stopte. Lia, de dochter van Jo, hielp geregeld mee met het plukken en onderhouden van de aardbeien, later ook geholpen door Hans Puijk sr.De teelt van zachtfruit begon eigenlijk al eerder dan de oprichting van Puijkfruit.